Com el Blockchain modificarà la vostra activitat empresarial

El Mundo Innovadores

16/10/2018

Per Luis del Barrio, director de Marketing i Relacions Externes de The Mail Company

El Blockchain s’està convertint en una tecnologia empresarial en si mateixa. Encara no sabem fins on ens portarà aquesta base de dades global i distribuïda formada per altres nivells de cadenes de blocs interconnectats entre si, dissenyats per evitar la seva modificació una vegada que una dada ha estat publicada, usant i enllaçant amb els bloqueges anteriors o posteriors … però els experts ja vaticinen com afectarà el Blockchain a la nostra activitat empresarial en forma de nous processos tecnològics.

El Bitcoin, fins al moment, és el primer i més conegut ús de Blockchain. No obstant això la moneda digital és només una aplicació més d’una tecnologia que ja s’ha utilitzat en votacions, en seguretat alimentària i fins i tot en enviaments i expedicions, entre molts altres sectors. Companyies com Walmart, IBM i Amazon ja estan experimentant amb Blockchain.

No obstant això encara moltes empreses consideren que el Blockchain té una implementació complicada o possibles fallades que fan difícil el seu ús i traçabilitat. Aquesta consideració està fent que es demori la seva adopció general, però el Blockchain ha demostrat tenir una gran utilitat en la creació de contractes i certificats intel·ligents. L’expansió del Blockchain i el seu abast com a força disruptiva del futur vindrà determinada per la manera en què es democratitzi i servifiqui el seu ús.

Més enllà d’això, coneixen el terme Edge Computing? És un tipus de tecnologia que en breu aplicarem tant en l’àmbit industrial i empresarial, que aportarà molta més autonomia tant a equips com a solucions de gestió, fent que siguin una mica més llestos. Però com? AI, amb capacitat d’autoaprenentatge? Molt més senzill, simplement redistribuint i adaptant el paper de cada element de l’actual infraestructura. I aquí és on entra el Blockchain i la informàtica en núvol, és clar, permetent que les aplicacions es desenvolupin a qualsevol lloc, traslladant el coneixement que ara s’executa en centres de dades a altres llocs en què la infraestructura no és propietat d’un sol interlocutor sinó de tots els que la utilitzen.

A més, com el seu nom indica, el Blockchain és una cadena de blocs a través de la qual les empreses sabran de quina dades es tracta, qui les ha creat o manipulat, quan i on es van crear… i com a propietari d’aquestes dades quin dret té la vostra organització sobre elles. Un hipotètic servei de procedència de dades permetrà al desenvolupador de software afegir dispositius a la xarxa i fer seguiment de cada part de les seves dades, permetent que altres accedeixin a ells, sempre amb el seu permís exprés.

Ens equivoquem si pensem que les empreses només necessitaran experts en Blockchain en els seus departaments d’informàtica o sistemes. No. La gestió empresarial haurà de contemplar el Blockchain, com ho fa ara amb la digitalització o el núvol. El seu ús, resultat i monetització encara s’està estudiant; sembla que el sector financer va al capdavant aplicant tecnologia Blockchain als seus serveis utilitzant-la per assegurar actius i llançar nous models de comerç i intercanvi.