Sis elements de ‘blockchain’ que canviaran la teva activitat empresarial

El Economista

21/11/2018

Per Luis del Barrio, director de Marketing i Relacions Externes de The Mail Company

Blockchain, com hem vist, s’està convertint en una tecnologia empresarial en si mateixa. Definida com una base de dades global i distribuïda, formada per altres nivells de cadenes de blocs interconnectats entre si i dissenyats per evitar la seva modificació una vegada que una dada ha estat publicada, usant i enllaçant amb els bloqueges anteriors o posteriors, encara no sabem fins on ens portarà, però els experts ja vaticinen com afectarà Blockchain a la nostra activitat empresarial en forma de nous processos tecnològics.

1. Molt més que una moneda digital
Bitcoin, fins al moment, és el primer i més conegut ús de Blockchain. No obstant això la moneda digital és només una aplicació més d’una tecnologia que ja s’ha utilitzat en votacions, en seguretat alimentària i fins i tot en enviaments i expedicions, entre molts altres sectors. Companyies com Walmart, IBM i Amazon ja estan experimentant amb Blockchain. El debat sobre Bitcoin -si és o no una bombolla o una moda- està eclipsant, potser deliberadament, els avenços d’aquesta tecnologia en altres camps.

2. Contractes i certificats intel·ligents
Encara moltes empreses consideren que Blockchain té una implementació complicada o possibles fallades que fan difícil el seu ús i traçabilitat. Aquesta consideració està fent que es demori la seva adopció general, però Blockchain ha demostrat tenir una gran utilitat en la creació de contractes i certificats intel·ligents. Un altre tema és que la seva redacció sigui complicada i que el mercat no compti encara amb l’oferta suficient de professionals especialitzats en Blockchain.

L’expansió de Blockchain i el seu abast com a força disruptiva del futur vindrà determinada per la manera en què es democratitzi i “servifiqui” el seu ús. Per exemple l’empresa Iolite permet a qualsevol persona redactar un contracte intel·ligent convertint en codi qualsevol acord oral mitjançant un algoritme desenvolupat en codi obert.

3. Cadena de Subministrament
Durant 2017, en part a causa de l’efervescència de Bitcoin, van sorgir nombrosos projectes basats en Blockchain. Ha passat un any i moltes d’aquestes iniciatives encara són proves pilot que no acaben d’aclarir com funciona aquesta tecnologia i, sobretot, com “monetitzar-la”. La implementació comercial a gran escala arribarà, tard o d’hora, i tindrà un ús extensiu en processos de cadenes de subministrament i participació d’intermediaris.

Ja hi ha iniciatives en aquest aspecte, més enllà de la moneda digital. Un exemple és RunCPA, la primera plataforma de màrqueting digital basada en Blockchain, que ja compta amb més de 5.000 participants, i que aplica mètode de cost per acció. ¿Avantatges? Una transparència total de cada transacció i les empreses podran rastrejar el moviment de qualsevol producte, reduint riscos i costos … i tenint més informació sobre el client.

4. Blockchain, edge computing i IOT
Coneixen el termini de Edge Computing? És un tipus de tecnologia que en breu aplicarem tant en l’àmbit industrial com en l’empresarial, que aportarà molta més autonomia tant a equips com a solucions de gestió, fent que siguin una mica més “llestos”. Però com? AI, amb capacitat d’autoaprenentatge? Molt més senzill, simplement amb redistribuir i adaptar el paper de cada element de l’actual infraestructura. I aquí és on entren Blockchain i la informàtica en núvol, és clar, permetent que les aplicacions es desenvolupin en qualsevol lloc, traslladant el coneixement que ara s’executa als centres de dades -on un únic propietari proporciona al desenvolupador de l’aplicació tot el seu entorn virtual – a altres llocs en què la infraestructura no és propietat d’un sol interlocutor sinó de tots els que la utilitzen.

5. Major seguretat en la procedència de dades
Com el seu nom indica això és una cadena de blocs a través de la qual les empreses sabran de quina dades es tracta, qui les ha creat o manipulat, quan i on es van crear… i com propietari d’aquestes dades, quin dret té la seva organització sobre ells. Un hipotètic “servei de procedència de dades” permetrà al desenvolupador de software afegir dispositius a la xarxa i fer seguiment de cada part de les seves dades, permetent que altres accedeixin a elles, sempre amb el seu permís exprés. Un servei que es pot proveir a través de la contractació intel·ligent de la qual hem parlat anteriorment.

6. Una nova gestió i no només tecnològica
Ens equivoquem si pensem que les empreses només necessitaran experts en Blockchain en els seus departaments d’informàtica o sistemes. No. La gestió empresarial haurà de preveure Blockchain, com ho fa ara amb la digitalització o el núvol. És cert que ara estem limitats davant d’una corba d’early adopters. El seu ús, resultat i monetització encara s’està estudiant. Tampoc sabem en quins sectors es mostrarà més eficient. Sembla que el sector financer va al capdavant aplicant tecnologia Blockchain als seus serveis i utilitzant-la per assegurar actius i llançar nous models de comerç i intercanvi.

Les empreses estan contractant enginyers i tècnics que dominin la tecnologia a diferents nivells. En els propers dos o tres anys veurem un ús molt més generalitzat, especialment a mesura que els serveis i solucions empresarials de Blockchain es tornin més àmpliament disponibles.