Gen 27, 2019 Media

Cap a un lloc de treball digital

Cinco Días

27/01/2019

Per Luis del Barrio, director de Marketing i Relacions Externes de The Mail Company

A curt i mig termini els avenços TIC més rellevants estarien ja incorporades al nostre escriptori.

La consultora TIC dimensiondata.com va presentar a finals de 2018 els resultats d’una enquesta sobre com les organitzacions estaven evolucionant a un entorn de treball digital. La consultora va entrevistar 850 alts executius de 15 països, concretament CEO, CIOs i IT Managers, responsables de realitzar canvis en les seves organitzacions a partir de la tecnologia. Les principals conclusions de l’enquesta són les següents.

En primer lloc les empreses consideren que l’adopció de noves tendències en els espais de treball els beneficiaran. Les grans corporacions consideren que han d’estar alineades amb les demandes de les diferents generacions que ocupen aquests espais cada dia. Això és des dels “no nadius digitals” als empleats 3.0 i per descomptat a les noves forma de treballar: presencials, blended, teletreball, per projectes, etc.

Una segona conclusió va ser que un 40% de les empreses van reconèixer una estratègia definida per la seva interrelació amb les noves tecnologies. Si bé en un 70% de les empreses enquestades és el responsable d’IT qui lidera aquest canvi, la resta dels directors, especialment CEO, CIOs van dir mostrar-se implicats. Per regions, un 95% d’empresa europees van assegurar que per al 2020 comptarien amb una estratègia definida cap a un Digital Workplace.

Una tercera conclusió de l’estudi de dimensiondata.com assenyalava que a curt i mig termini els avenços TIC més rellevants estarien ja incorporats en el nostre escriptori de treball. Si el Cloud ja és una realitat, en breu ho seran: Data Mining, Realitat Augmentada, Blockchain, Intel·ligència Artificial, IOT, BOTs, Micro-learning.

Sorgeix el concepte Workplace Analytics com un indicador per veure si els processos de canvi realitzats a l’empresa són o no eficients.

El quart aspecte remarcable tenia a veure amb la mobilitat. Un 50% de les empreses assenyalen que la proliferació de dispositius mòbils i la seva usabilitat en temes laborals han accelerat la transformació digital dels espais de treball. Un 42% dels responsables preguntats assenyalaven que els dispositius mòbils suposaran un increment significatiu en els processos de negoci. Això sí, els executius assenyalaven que el repte de la seguretat i les actualitzacions d’aquests dispositius era una de les seves principals preocupaciones.

La cinquena és la integració. Un 78% de les companyies europees van remarcar que necessitaven suport extern en el disseny i execució dels seus projectes de workplaces digitals. Entre els més demandats es trobaran la gestió de la informació i la documentació; logística interna i externa; implementació de solucions; planificació i estratègia; enginyeria i gestió; i, finalment, arquitectura.