Oct 02, 2019 Media, Notícies i Media

La sostenibilitat dels edificis com a estratègia

El Economista

02/10/2019

La Unió Europea està decidida a reduir l’impacte mediambiental en la construcció i el manteniment dels edificis ja que estima que el 40 per cent del total de la seva energia consumida correspon a aquest àmbit. No és una idea nova. Ja el 2010, la Directiva d’Eficiència Energètica d’Edificis (2010/31 / EC) va marcar una directriu relativa a l’eficiència energètica per a reduir aquestes emissions -fins a un 20 per cent des de 1990- i fomentar la utilització de energies renovables en els edificis, entre altres mesures.

En el seu rerefons, l’objectiu és aconseguir una major eficiència energètica a les ciutats i disminuir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera ja que els edificis són responsables del 40 per cent d’aquest tipus de emissions. Es tractaria de reduir el consum de energia actual de la construcció en un 80 per cent. I és que tant els propis edificis com les activitats que realitzem a ells generen una petjada ecològica i grans impactes ambientals al llarg de tot el seu cicle de vida. Ens referim al consum d’energia, esgotament de recursos, contaminació atmosfèrica, contribució al canvi climàtic, generació de residus, contaminació de l’aigua, soroll, canvi d’usos del sòl i impactes en la biodiversitat, etc.

Va ser en aquesta mateixa directiva de fa gairebé una dècada on ja es parlava dels edificis de consum d’energia gairebé nul o Nearly Zero Energy Building (NZEB). Una utopia? En absolut, ja hi ha més de 200 immobles d’aquest tipus repartits per tot el món, però estan trigant més del que s’esperava a arribar. Segons la normativa europea, els edificis públics haurien de ser els primers a adaptar-se -a partir del 31 de desembre de 2018- i posteriorment ho farien els privats -a partir del 31 de desembre de 2020-. No obstant això, el regulador ha deixat llibertat a cada país per redactar les seves regles.

Alguns països ja tenen la seva “definició oficial” per als NZEB, altres estan en fase d’aprovació d’aquesta definició i altres estan veient com ha de ser . Les diferents velocitats tenen a veure amb el nivell d’exigència dels requeriments energètics normatius, buscant en alguns casos assolir el 2020 uns requeriments de consum d’energia gairebé nul·la en tots els edificis. En altres països, s’ha decidit implementar inicialment la definició de NZEB en algunes tipologies, per posteriorment adaptar-la a la resta.

L’aplicació de la nova normativa definitivament en els edificis públics i privats espanyols modificarà seriosament, a partir de 2021, el disseny, la construcció, la rehabilitació i la gestió d’edificis com la coneixem fins ara. Uns edificis en els quals, en termes generals, s’apliquen dos tipus d’estratègies mediambientals: la mitigació i l’adaptació.

Les estratègies de mitigació del canvi climàtic en edificis se centren principalment en promoure l’estalvi energètic, l’ús d’energies renovables, el maneig adequat de residus, la integració de vegetació en els projectes edilicis -com sostres, parets i terrasses verdes-, i la incorporació d’elements que facilitin l’ús de transport no motoritzat – com la instal·lació d’estacionaments per a bicicletes o d’estacions de càrrega per a vehicles elèctrics-, entre d’altres, i són aplicables en diferent mesura tant en edificis existents com en edificis de nova construcció.

Per la seva banda, les estratègies d’adaptació al canvi climàtic estan estrictament relacionades amb el context específic en el qual se situen els edificis. Per exemple, en un context on l’aigua és un recurs escàs, i / o les projeccions indiquen processos de desertificació, les edificacions poden emprar estratègies que promoguin un ús eficient de l’aigua, la reducció de la mateixa, i / o el tractament d’aigües, com la instal·lació d’un sistema de recollida i tractament d’aigües grises o negres per ús. Més en detall, els primers propòsits se centren a reduir a la climatització i l’aigua corrent sanitària. Com es pot aconseguir? Reduint el consum d’energia en els edificis i aconseguint que l’ús indispensable provingui de fonts d’energies renovables. Per exemple, aprofitant més el disseny arquitectònic intel·ligent i les condicions de l’entorn.

Per a això és necessari un estudi exhaustiu de l’espai on es construirà -o ja s’ha construït-. En aquest aspecte la climatologia del lloc és fonamental, no només per la llum, sinó també per altres factors meteorològics com la proximitat a la costa o el vent. Es delimitarà el consum d’energia primària i aquelles obres que el superin no seran a la llista de ‘edificis NZEB’. Per tant, no ho tindran validat en el Certificat Energètic de l’immoble, document obligatori des de l’any 2013.

Afecta els edificis de nova construcció des de 2021. Tal com hem comentat anteriorment, segons la normativa europea, els edificis públics haurien d’haver estat els primers a adaptar-se -a partir del 31 de desembre de 2018- i posteriorment ho hauran de fer els privats -a partir del 31 de desembre de 2020-. Europa ha deixat llibertat a cada país per redactar les seves regles i Espanya en aquesta línia encara no ha publicat la modificació del Codi Tècnic de l’Edificació.

No obstant això, que ningú s’alarmi perquè no cal reformar els edificis actuals. Aquesta normativa s’aplicarà a totes les noves construccions a partir l’1 de gener de 2021, tot i que sí que és possible que es demani un cert compromís en algunes reformes i rehabilitacions. Però les directrius seran més flexibles en aquests casos. En cas d’incompliment, Foment ja ha advertit que podria haver-hi sancions. En aquest sentit, per ajudar en aquesta transició cap al consum “zero” d’energia en els nostres immobles públics i privats, l’Administració ofereix ajudes a través del Pla Estatal d’Habitatge.